Roštilji na plin imaju mnogo prednosti u odnosu na klasične roštilje na drva i električne roštilje, ali usprkos tome nisu čest odabir prilikom kupovine. Glavna prednost roštilja na plin je u jednostavnosti korištenja. Nema dugotrajne pripreme prije samog pečenja kao što je slučaj kod roštilja na drva gdje moramo čekati da se drva razgore pa tek onda krenuti s pečenjem. A također, nema niti dugotrajnog čekanja da se roštilj zagrije kao u slučaju da posjedujemo električni roštilj. No, unatoč tome, visoka cijena još uvijek dosta kupaca odbija od roštilja na plin.
Roštilj na plin posjeduje plinske plamenike koji ravnomjerno zagrijavaju cijelu plohu pa se hrana peče isto na bilo koji dio roštilja da ju postavimo. Isto tako, lako možemo kontrolirati plamen, odnosno lako možemo kontrolirati i temperaturu roštilja. Na taj način možemo dobiti iste rezultate gotovo svaki put kad koristimo roštilj. Kod klasičnog roštilja to nije slučaj jer će gotovo svaki put temperatura biti drugačija, ovisno o tome koliko smo drva i ugljena koristili. Za roštilj na plin mogu se koristiti dvije vrste plina: propan-butan plin ili zemni plin. Čišćenje roštilja na plin je vrlo jednostavno jer se hrana gotovo uopce ne lijepi za rešetke.
Danas na tržištu ima stvarno veliki izbor roštilja na plin. Od onih manjih modela koji su i lako prenosivi do velikih samostojećih roštilja koji uz sami prostor za pečenje nude i razne dodatke. U te dodatke spadaju dodatna kuhala, razni pretinci, rastezljive površine za odlaganje hrane i dr. Najkvalitetniji roštilji na plin koriste i vrlo kvalitetne materijale, najčešće od nehrđajućeg čelika. To je i razlog što mnogi renomirani proizvođači nude jamstvo od čak 25 godina. Cijene najjeftinijih modela kreću se od nekih 1000 kn pa sve do nekoliko desetaka tisuća kuna. No, ukoliko se odlučite za model iz najviše klase roštilja i sa povelikom cijenom, možete biti poprilično sigurni da je to roštilj koji više nećete morati mijenjati i koji će u potpunosti zadovoljiti sve vaše potrebe.