Električni roštilj je odličan izbor za brzu pripremu hrane

Električni roštilj je tip roštilja koji odabiru oni koji žele brzo pripremiti hranu na roštilju. Za razliku od roštilja na ugljen, gdje je potrebno prvo pripremiti, drva i ugljen pa onda pričekati da se to razgori, ovdje toga nema. Dovoljno je upaliti električni roštilj, pričekati svega par minuta da se ugrije i može se početi s pečenjem. Prednost ovakvog tipa roštilja je i u ujednačenosti topline. Nakon što dosegne određenu temperaturu, ona će se održavati pa će se hrana cijelo vrijeme ravnomjerno peći. Isto tako, nakon što smo gotovi sa pečenjem hrane, ovaj roštilj je vrlo jednostavan za održavanje. Dovoljno ga je prebrisati sa mokrom krpom, uz evenutalni dodatak nekog sredstva za čišćenje.

bbq-2
No, ono što ovakav tip roštilja ne može pružiti je karakterističan miris roštilja koji se može dobiti samo korištenjem roštilja na ugljen. Isto tako, ovaj roštilj stvara jako malo dima za razliku od klasičnog roštilja na ugljen. Mnogima to ne smeta i zbog mnogih drugih prednosti radije se odlučuju upravo za ovaj tip roštilja.

Modeli

Postoje različiti modeli električnih roštilja, ali najčešće ih je moguće pronaći u dva oblika, ovisno o broju rešetki. Najjednostavniji model ima samo jednu rešetku i često je vrlo malih dimenzija stoga je lako prenosiv. Oni nešto jači modeli posjeduju još jednu dodatnu rešetku. Na glavnu rešetku se postavlja hrana, a ta druga rešetka se preklapa preko hrane. Na taj način se hrana odjednom peče na obje strane pa sami proces pečenja traje još kraće.

https://www.youtube.com/watch?v=kNSvuKPXJlY

Oba modela su malih dimenzija i lako su prenosivi. Uz osnovnu funkciju, neki roštilji ili BBQ nude još i neke dodatne funkcije. U to spada točna kontrola temperature koja se želi postići, timeri koji isključuju roštilj nakon određenog vremena i sl. Sve su to funkcije koje nisu presudne za kvalitetnu pripremu roštilja, ali je itekako mogu olakšati.

Tržište

Ovakav tip roštilja danas je moguće pronaći u raznim trgovinama sa robom široke potrošnje. Cijene variraju ovisno o modelima. Često se nude isti modeli, ali različite jačine. Oni veće jačine će puno brže ispeći hranu. Na taj način će se potrošiti i manje električne energije. Stoga se preporuča uložiti nešto više novca u kvalitetniji roštilj u početku jer ćete s vremenom uštedjeti, a priprema roštilja će biti još ugodnija.